Nazare

Nazaré, waarschijnlijk de bekendste kustplaats aan de Costa de Prata, is van oorsprong een vissersplaats. Nog niet zo heel lang geleden werden de vissersboten met ossen op het stand getrokken, en stonden de mannen en vrouwen met hun voeten in de branding. Nu is dit tafereel alleen nog te zien op de beschilderde tegels (azulejos) en schalen die te koop zijn in de talrijke souvenirwinkeltjes.

De vissers hebben nu de beschikking over een moderne haven aan de zuidzijde van het dorp. Niet zo schilderachtig voor de toeristen, maar de vooruitgang heeft wel gezorgd voor betere werkomstandigheden, waar ook de vissers van Portugal recht op hebben. Op de boulevard ziet u trouwens nog wel steeds de vissersvrouwen in hun opvallende zwarte of bontgekleurde klederdracht, met hun hoofddoeken en korte rokken, soms tot zeven lagen dik. Ze sorteren en drogen de vers gevangen vis, of ze verkopen zuidvruchten, noten en gepofte kastanjes.

Nazaré is mede vanwege het brede strand één van de populairste badplaatsen van Midden-Portugal, en maakt zowel overdag als ’s avonds een levendige indruk. Langs de boulevard en in de zijstraten daarvan bevinden zich de kleine en grotere restaurants, cafés en winkels. ’s Ochtends is er markt (met vooral veel vis) in de overdekte markthallen en in het seizoen kunt u ’s avonds verrast worden door culturele optredens in de openlucht of door een optocht ter ere van een plaatselijke heilige.

Naast de gebruikelijke souvenirwinkeltjes zijn er ook enkele, die een artistieker kwaliteit keramiek verkopen. Voor de koudere dagen thuis kunt u zich alvast een wollen omslagdoek of een originele vissersmuts aanschaffen. Daarnaast vindt u een grote sortering fijn geborduurde lakens en kleden.

Aan de plaatselijk folklore zijn ook twee musea gewijd: Het Casa Museu do Pescador is een klein museum dat is gewijd aan de vissersbevolking van Nazaré. Het is gevestigd in een traditioneel vissershuis, waarin tot het begin van de 20e eeuw vissersgezinnen woonden. In het Museu Etnográfico e Arqueológico Dr. Joaquim Manso is een tentoonstelling van de geschiedenis en folklore van Nazaré.

's Avonds kunt u terecht op één van de talrijke terrassen langs de boulevard, of op één van de daarachter gelegen pleinen. Er kan tot laat in de avond worden gegeten, en zowel de Nazareners als de Portugese en buitenlandse toeristen komen dan flaneren op de boulevard, heen en terug.